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Applying for multiple ECD services 

Question  Answer  

 
When applying as an NPO on behalf of ECD 
services, does the NPO register once on the 
CSD or does each ECD have to register? 

If applying as a NPO on behalf of the many 
ECD services that you run, you have to 
apply on CSD once using the bigger NPO 
details. But remember that the bank details 
that you submit on CSD must be in the 
name of the NPO organisation making the 
application. 

Do you need to get the endorsement letter 
prior to registering on CSD? 

You only need a letter of endorsement if you 
are making an application for multiple ECD 
services. You will undertake to have the 
endorsement letter and it’s your 
responsibility as the NPO to then administer 
the fund, however, there is no need to 
upload this at the time of application. 
 

 

Funding requirements for practitioners 

Question  Answer 

Is this funding available to practitioners 
who were employed in March 2020, before 
lockdown, but because of significantly 
reduced numbers are currently waiting to 
go back to work? 

Yes, funding is available to these ECD 
practitioners, however, the ECD service 
must commit to reopening within 60 days 
of receiving funding.  
 

If an ECD service received DSD subsidy 
during lockdown period, can they still apply 

Yes, they can still apply. 

Will someone be disqualified if the staff 
members don’t have a qualification? 

No, no one will be disqualified based on 
their qualification or lack thereof. 
 

Are we (ECDs) allowed to apply for new 
teachers who started work in January 
2021? 

Yes, as long as it's before the date you 
applied for the fund. 
 



Are the principal/owners also going to 
receive funding? 
 

Yes. The amount payable to the ECD service 
should be distributed to all staff working in 
the ECD service 

If unregistered centres can apply on 
condition and they commit to registering 
their programmes, does this mean, they 
have to apply for registration first? Or can 
they apply for the package now, and apply 
for registration at a later stage? 

Yes. In the Application form you will be 
agreeing to the terms and conditions, 
indicating your intention to register your 
ECD programme. You will have to complete 
a Form 16 to initiate the registration 
process. You may complete the rest of the 
registration process after you have 
completed the application for the stimulus 
package. 
 

The fund can only support up to four 
practitioners in an ECD service, do I have to 
submit details of all the staff members if I 
have more than four staff members? 

DSD wants the details of all your staff even 
though funding is limited to only four. If your 
application is successful, you can divide the 
funding equally amongst all your staff 
members.  
 

Can the ECD practitioners be notified of the 
application process and its outcomes?  
 

Currently no. Practitioners will have to 
communicate with the owners of the ECD 
services. 

Can ECD practitioners who are foreign 
nationals apply? 

The applicant must be: 
(i) a South African citizen; 
(ii) a permanent resident in the Republic of 
South Africa; 
(iii) a refugee registered on the Department 
of Home Affairs’ database; 
(iv) a special permit holder under the 
Special Angolan Dispensation, the Lesotho 
Exemption Permit Dispensation, or the 
Zimbabwe Exemption Permit Dispensation; 
or 
(v) an asylum seeker whose section 22 
permit or visa is valid, or was valid, on 15 
March 2020 
Aged 18 or older 
 

 

 

 

 

 



CSD related questions 

Question Answer 

Non-registered providers may apply, 
however the CSD registration requires a tax 
number, how do people navigate that? 

If you are registered with SARS then you 
can include your tax number. If you are not 
yet registered with SARS, provision has 
been made. Please refer to page two of the 
‘Revised Central Database Guide’ that has 
been sent to you for guidance on this. 
 

Should only ECD services that are not 
funded by DSD  obtain a CSD number? 

Yes, only ECD services that are currently 
unfunded by DSD require a CSD number. 
ECD services that receive funding from 
other government sources such as DoH and 
receive no funding from DSD also require a 
CDS number. 

 

Bank account details 

Question Answer 

The bank account is in my name but trading 
as the ECD service’s name. Will I be verified 
on the CSD registration? 

You will have to get an account in the ECD 
service’s name. 
 

Can a Post Office bank account be verified? Yes. If an ECD service requires a bank 
account before continuing with the relief 
fund application, a Post Office bank 
account can also be opened.  
 

If the bank account name and the ECD 
service name are no longer the same due to 
a change in the ECD service name, then 
which name should be used on the CSD 
registration? 

The legal name of the ECD service must 
match the name of the bank account. If the 
name of the ECD service changes, the bank 
account details must be updated to reflect 
the same change. 
 
 

Which kind of bank account must the 
Centre have? Business account or any 
account in the name of the centre? 

Any account in the name of the ECD 
service.  
 

 


